Soovitus: Erilised eelroad

thumb image

Eelroogi süüakse enne pearooga. Selle põhjuseks on arusaam, et eelroog on hea isutekitaja. Sellega pannakse alus terve õhtu meeleolule, valmistatakse inimesi pearoa saabumiseks ette ja antakse harmooniliselt aimu restorani üldolemusest.

Toome teieni 5 maitsvat, huvitavat, ootamatut ja harmoonilist näidet pealinna restoranidest, mis oma eelroogadega restoraniõhtu eriliseks muudavad.

Mon Repos

Ajalooliselt väärikas majas tegutsev Mon Repos on jagatud kaheks osaks – põhisaal & peakokka korrus. Kui Peakoka korrus serveerib 4-ja6-käigulisi degustatsioonimenüüsid, siis põhisaalis on võimalik A la Carte stillili ise põnevaid roogi kombineerida.

Eelroogadest tooksime välja 2 omamoodi rooga:

Linnumaksa – paté (15.saj)* rohelise õuna želee, brioche 9€

Näib nagu tegemist oleks desserdiga, aga oh seda üllatust, kui värskendava õunaželee alt tuleb välja sametine linnumaksapasteet. Hõrgutava kunstiteose retsept pärineb 15.sajandist, mis lisab toidule ka ajaloolist jumet.

pilt | Mon Repos

Joogisoovitusena valida kas šampanjat või käsitöölimonaadi. Mõlemad sobivad roaga, kui valatult, kokku!

Roheline kauss – Karulaugukuskuss, redis, idud, mango-sinepikaste 8€

Roheline kauss meeldib tihti ka neile, kes muidu krõmpsuva värske armastajad pole! Pärlkuskuss garanteerib ka seda, et kõht juba tunnikese pärast tühi poleks. Kreemjas mango-sinepikaste muudab roa tervikuks, mida näiteks mõne imposantse valge veini juurde sobitada.

pilt | Mon Repos

Märgime siinjuures ka ära, Eesti gastronoomia tipptaseme konkurssi Silverspoon parima casual dining koha tiitli nimel võistleb sel aastal Mon Repos’i põhisaal ja peakoka korrus on omakorda esitatud parima rahvusvahelise köögi tiitli nimele võistlema. Tulemusi on oodata alles sügisel, kuid kellel soovi, võib jooksvalt Silverspooni tegemistel silma peal hoida näiteks nende instagrammis.

Broneeri restoranielamus ➤

Aadress: Narva mnt 92, Tallinn.

Moon

Vene köögi traditsioone Tallinnas hoidev ja arendav restoran Moon on kodune, see on selge juba sisse astumisel. Seejuures on teenindus professionaalne ja interjöör elegantne. Menüü aga armsalt aus ja tugevate slaavi mõjutustega, samas ka huvaselt otsekohene.

Menüüst leiab nii pelmeene, pliine, uhaad, kui ka borši. Loomulikult on oluline koht kangel napsul, leidub nii isetehtud pihlaka või aroonianapsu, lisaks mitmeid erinevaid viinasid.

Kangema keelekastme kõrvale on soovi korral võimalik tellida erinevaid sakuskasid.

Olgu öeldud, et sakuska all peetakse enamasti silmas kõikvõimalike suupisteid, mis napsi kõrvale passivad. Moonis pakutakse nii erinevate täidistega pirukaid, kuid saadaval on ka kahte sorti sakuska taldrikud – üks viina, teine veini kõrvale.

Sakuska taldrik viina kõrvale 10€

Viina kõrvale sobitatud sakuskade taldrikult leiab nii hapukurgid meega, marineeritud kännuseened, vürtskilud, vutimunad ja soolapekki, keskel rikkalik mädarõika-hapukoore kaste.

pilt | MOON

Veini kõrvale pakutav sakuska taldrik tuleb aga külmsuitsutatud pardifilee, soolalõhe, trühvlijuustu, päikesekuivatatud tomati- ja mandlipesto ning riisikrõpsudega. 11€

Broneeri restoranielamus ➤

Aadress: Võrgu 3, Tallinn.

La Bottega

Eheda ja koduse Itaalia köögi musternäidis Trattoria La Bottega paneb rõhku toidu ja joogi kooskõlale. “Toit ilma joogita on nagu jook ilma toiduta.” Mis holistiliselt tähendabki seda, et mõlemad täiendavad üksteist vastastikku. Sardiinia päritoluga peakoka Nicolo Tandale on eriti südamelähedane Sardiinia köök koos oma rikkaliku, traditsioonidest pakatava, kala- ja mereanniroogade valikuga.

Õhustik on vaba ja autentne. Ümbritsetuna kõrgetest veiniriiulitest, keskaegse mantelkorstna ja vahemerepäraste detailidega La Bottega justkui killuke Itaaliat otse Tallinna vanalinna südames.

Eelroogasid on La Bottegas mitmeid. Lisaks veel valik pastaroogasid, suppi, risotot, kala ja liharoogi ning loomulikult ei puudu itaaliapärased magustoidud nagu tiramiisu või panna cota.

pilt | La Bottega

Eriti tooksime välja valge veini juurde kui valtult sobituva hiidkreveti saba terava värske tomatikastme ja grillitud Itaaliapärase lameleivaga 14€, mida serveeritakse armsas ahjusoojas malmpotikeses, asetatult šikile supitaldrikule.

Broneeri restoranielamus ➤

Aadress: Vene 4, Tallinn.

Rae Meierei

Industriaalse õhtustikuga vanalinna restoran Rae Meierei hõlmab endas lisaks avatud köögia restoranikogemusele ka distillery’t, vodka muuseumi ja kokteilibaari. Lisaks ka juustutehast, jah, lugesite õigesti – juustutehast, ning loomulikult saab kohapeal restoranis neid maitsvaid juuste ise järgi proovida. Restoran mahutab korraga üle 250 inimese ja on oma sumeda õhustikuga suurepäraseks kohaks kus aega maha võtta ja üks korralik maitseelamus endasse ammutada.

Lisaks on suvel avatud ka katuseterrass, kus värske õhk ja linna soe sumin harmooniliselt ühte sulanduvad.

Ühte sulanduvad ka maitsed eelroas nimega: Söeahjus küpsetatud baklazaan kitsejuustuga 12€.

Tegu on ühe Rae Meierei köögi hitiga, mis korraliku tänavatoiduna rammus on ja suu vett jooksma ajab. Maitsev Rae Meierei juustuvabriku kitsejuust, paprikat, päikesekuivatatud tomateid ja rohelist, kaunistuseks seedermänni seemneid – kõik see koos baklazaaniga moodustab hõrgu terviku, mida kas eel- või isegi pearoana mekkida sobib.

pilt | Rae Meierei

Toidueelselt võib aga näiteks suu magusaks teha mõne magusama aperatiivi või vermutiga.

Broneeri restoranielamus ➤

Aadress: Dunkri 5, Tallinn.

Maitseelamusteni!

You may also like...