Mõisate eri: Pädaste mõisa toidukultuur

thumb image

Seoses Eesti peagi algava 101. iseseisvumisaastaga oleme ka meie Eesti lainel. Seikleme koos läbi Eesti omanäoliste mõisahoonete ja tutvustame seal tegutsevaid restorane ning nende olemust.

Tänase päeva peakangelaseks on Pädaste mõis, mis asub Läänemere kaldal, puutumatu looduse keskel Muhu saarel. Just täna, 22. veebruaril, avab seal peakokk Stefan Berwangeri juhtimisel tegutsev restoran Alexander oma uksed järjekordseks väljakutsuvaks ja inspireerivaks hooajaks.

Mõisa olemusest

Vajutades video mängima avaneb Sulle siiras ülevaade Pädaste mõisa olemuslikust elegantsist, Muhu looduse kauniduses.

Esimesed märked mõisahoonest pärinevad aastast 1566. Mõisakompleks on hingelt väljapeetud, kuid samas lihtne. Ka mõisa hüüdlause “Simple luxury” [tõlge: lihtne luksuslikkus] viitab otseselt koha rafineeritud tagasihoidlikusele. Ei mingeid ülepakutud kullast ja karrast vanikuid ega keerukaid mustreid. Küll aga eritellimusel meisterdatud stiilipuhtad detailid ja hoolega läbimõeldud olemus. Pädaste on loodusega harmoonias eksisteeriv näide, kuidas mõisa väärikust läbi aegade hoida ja arendada saab.

Põnev põhjala saarte köök

Restoran Alexander kööki kirjeldades tuleb märkida Põhjala saarte olulisust. Peakokk peab lugu kohalikust toidust, mille alusinspiratsiooniks on valdavalt Barti riikide saared ja nende rannajoon.

Suurimaks väljakutseks menüüde loomisel on lühike hooaeg. Loodus pakub külluslikult erinevaid toiduaineid, kuid väga lühikese perioodi vältel. “Avastan uusi toiduaineid tänase päevani. Suvekuudel, mil õitsemine on täies hoos, on söödavaid toiduaineid rohkem, kui me jõuame ära tarbida. See annab võimaluse kasutada erinevaid säilitustehnikaid loominguliselt.”

Ausus ja austus

“‘Varu ja polsterda, talv tuleb.’ Kuna siinsed talved võivad olla väga pikad ja karmid. Mitu kuud ei kasva mitte midagi. See on juhatanud meid toidusäilitamise traditsioonide juurde, et oleks midagi ka neil pimedatel kuudel lauale panna. Peame silmas toitude suitsutamist, kääritamist, marineerimist, kuivatamist ja soolamist. Tegemist on tehnikatega, mis on saanud meile toiduvalmistamise võtmesõnaks ning kasutame neid uhkusega”.
“Muhu saare peaaegu puutumatu loodus pakub paljusid erinevaid saadusi, mida tavapäraselt toiduvalmistamisel ei kasutata. Tuleb austada loodust, siis austab ja toidab loodus ka sind.” avab Stefan oma toidufilosoofiat.

Eesti köök on lugupidav

Saksa taustaga peakokk näeb Eesti köögis palju mõjutusi naaberpiirkondadest, millest Põhjala saarte köök on kõigest üks. “Traditsiooniliselt tundub, et Eesti köök on pigem raske ning tarbitakse palju kaloreid, mis on ilmselt tulnud kunagisest põllumajanduskultuurist.”

Kuid samas on kohalik köök väga aus. Omades mitmeid paralleele Saksa köögiga on siinne tava kasutada – arvestades mineviku toiduainete nappust – kõiki osasid kalast, juurviljadest, loomadest, ninast sabani. See kõik on jällegi seotud austuse ja lugupidamisega looduse ja tooraine suhtes.

Menüü

Restoran pakub nii lõunasööki, kui ka õhtusöögikogemust. Lõunasöögiks on restoran avatud 13.00 kuni 15.00. Menüüvalikus on 2- ja 3-käigulised menüüd, mis lõunaeinele sobivalt on pisut lihtsamas ja kergemas võtmes, kui õhtusöögivalikud.

Õhtumenüü on seejuures omakorda jagatud kahte ossa. Saadaval on 3-käiguline igapäevaselt muutuv Table d’Hôte menüü [74€]. Ja sellele lisaks 9-käiguline Saarte degustatsioonimenüü [131€], mida serveeritakse peakoka ühislauas (on võimalik proovida ka viiekäigulist degustatsioonimenüüd individuaalsetes laudades). Pikemalt saad lugeda siit.

Broneeri restoranikogemus ➤

Saarte degustatsioonimenüü

Nimetatud üheksakäiguline esindusmenüü on Alexandri köögi au ja uhkus põhinedes Põhjala saarte köögi kaasahaaravatel maitsetel. Road vahetuvad menüüs pikema aja jooksul vastavalt hooajale ning tooraine saadavusele.

Avamisaeg on õhtul vahemikus 19.00-20.00. Peakoka ühislauas einestades algab õhtusöök kell 19.00 aperitiiviga. Ning elamuseks on vajalik laud eelnevalt reserveerida.

Broneeri degustatsioonimenüü ➤

Table d’Hôte

Kui tihtipeale on inimesed harjunud A la Carte menüüga, siis Table d’hôte konseptsioon pole Eestis tihtipeale nii tuntud ja on täielik vastand esimesele. Tõlkes tähendab see ‘võõrustaja lauda’, mis omakorda tähendab, et menüüd serveeritakse kindlaks määratud käikude arvu ja kindla hinnaga, kindlal kellaajal.

Ka see menüü on inspireeritud Põhjala saarte maitsetest. Ning menüüs olevad road on igapäevases muutumises. Jällegi üks põnev võimalus ennast positiivselt üllatada.

Individuaallaudu on võimalik reserveerida vahemikku 19.00-21.30.

Broneeri õhtusöögikogemus ➤

Maitseelamusteni!

You may also like...