Laulu- ja tantsupeo melus: supist söönuks

thumb image

Sel aastal täitus Laulu-ja tantsupeol 150 aastat. Selle Eestile niivõrd omase ja armsa traditsiooni lahutamatuks osaks on supp. Sel aastal oli menüüs 5 erinevat suppi, sealjuures 2 täiesti taimset (lihata rassolnik ja läätse-köögivilja supp). Peo raames jagati välja üle 180.000 supiportsjoni. Kuid tervele Eestile sellest loomulikult ei jätku.

Kui sul ei õnnestunud supitalongi sel aastal enda valdusesse haarata, võib plaani võtta näiteks restoranikülastuse, et laulu- ja tantsupeo ajal supiiha ikkagi rahuldatud saaks. Järgnevalt toome välja 11 põnevat valikut, mida supisöömiseks kaaluda.

HÄRG

Maakris Tornimäe ärikeskuse vastas paiknev kvaliteetrestoran HÄRG on oma suvises menüüs leidnud koha kahele põnevale supile. Esimene neist kannab nime Bouillabaisse (9.-). Tegu on Marseille linnast Prantsusmaalt pärineva kalahautisega, mille suud vett jooksma ajav maitse ning rikkalik koostis mereandide austajal jalad nõrgaks võtab. Supikausist leiab nii tiigerkreveti, sinimerekarbid, kaheksajalga, huntahvenat, aedvilju. Kasutatud on rouille’t ehk lõuna-prantsusmaale omast vürtsikat kastet, mida bouillabaisse lisatakse, tsitruselisi noote lisab apelsin.

Teise hõrgu roana on menüüs valge veini baasil loodud rammus, kuid samas õhuliselt kreemjas maapirnisupp (5.-), mis sisaldab rõõsk koort, koorevõid ja tilliõli.

Broneeri restoranielamus ➤

Aadress: Maakri 21, Tallinn.

NOMAD

Ajaga kaasas käiv, kuid stiilipuhas, Nomad resto on tuntud oma hubase olustiku poolest. Toiduelamusi pakutakse Nomad restole iseloomuliku moodsa twistiga. Tantsupeotaktis toitu tahtes saab selles restoranis midagi, mida lihtsalt peab vähemalt korra proovima.

Langustiini bisque suppi (8.-) serveeritakse üpriski omanäoliselt. Maitseelamuse teevad eriliseks sidruni-toorjuustu täidisega profitroolid, mis kogemuse tervikuks seovad. Supp ise sisaldab nii jõevähisabasid, rohelist sibulat, šalottsibulat, kõrvale mõned põnevad dekoratiivelemendid.

langustiini bisque supp / Nomad

Broneeri restoranielamus ➤

Aadress: Roseni 9, Tallinn.

Sesoon

Kalamaja hubases kohvikus Sesoon leiab kuuma suvepäeva jahutajana menüüst külma peedi-keefirisupi (4.-), mida serveeritakse koos kergsoolakurgi, kartuli ja vutimunaga. Toitev, tervislik ja trendikalt värviline pealekauba. Ning hinna osas ei saa samuti kuidagi nuriseda.

peedi-keefirisupp / Maia Smõslova

Broneeri restoranielamus ➤

Aadress: Niine 11, Tallinn.

Konrad

Maalikunstniku Konrad Vilhelm Mägi järgi nime saanud restoran on juulis avatud vaid E-R vahemikus 12.00-16.00. Selles ajavahemikus pakutakse lõunapakkumisi, milledest sel nädal on menüüs okroška ehk kaljasupp (6.-).

A la carte menüüst leiab aga näiteks ka kreemialt pehme lillkapsapüreesupi (8.-), mida maitserohelise ja trühvlilaastudega serveeritakse.

Broneeri restoranielamus ➤

Aadress: Vabaduse väljak 3, Tallinn.

Gianni

Kui suu laulupeol kaasalaulmisest väsima hakkab ning nälg võimust võtab, siis võib julgelt sammud sadama piirkonda sättida, et restorani Gianni supimenüüs olevatest kuuest erinevast supist omale õige leida.

Üks toekamaid ja rikkalikumaid on paljude külastajate lemmik kalasupp ehk itaaliapäraselt Zuppa di Pesce (17.-), mis on tehtud kala ja koorikloomade puljongist. Maitse ja värvinüansiks kasutatakse ka veidi tomatit. Vastavalt hooajale lisatakse puljongile erinevaid merekalu ja mereande nagu näiteks merikurat, huntahven, paltus või tuur, kammkarbid, kaheksajalad ja krevetid. 

Zuppa di Pesce / Gianni

Supi kõrvale serveeritakse küüslaugu ja peterselliga maitsestatud bruschettat. Portsjon on üsna toekas, teeb kõhu täis, kuid jätab samas hea kerge enesetunde. Maitsemeeltel ei jää aga muud üle, kui rõõmust tantsu lüüa.

Lisaks tavamenüü suppidele, on lähipäevil lisandumas valikusse ka suvemenüü, kust leiab Hispaania päritolu klassikalise köögivilja külmsupi gazpacho – kuuma suvepäeva kindel valik.

Broneeri restoranielamus ➤

Aadress: Jõe 4a, Tallinn.

R14

Rotermanni kvartali üks kvaliteetrestoran R14 pakub laulu- ja tantsupeolistele oma fungiga samuti hispaaniapärast gazpachot, seda aga rohelises võtmes. Supi keskel ilutseb krõbe kammkarp ja kaunistuseks jalapeno-maitseroheline (12.-).

Suppi serveeritakse külmalt ja seega sobib see lõõmava päikese eest varjumiseks suurepäraselt. Kõrvale klaas sommeljee poolt soovitatud veini ning elu on jälle kauni kogemuse võrra rikkam.

gazpacho / foto / Marek Metslaid

Broneeri restoranielamus ➤

Aadress: Rotermanni 14, Tallinn.

MEKK

Moodne eesti köök ehk MEKK kostitab enda külalisi Karjavärava platsil Draamateatri ja kino Sõprus vahel peene kalauhhaaga (16.-). Säravas kausikeses on ennast ärasöömiseks valmis pannud suitsuangerjas, koha, tursamaks, petersellijuur, vutimuna, koriander ja kõige tipuks ka oivaline forellimari.

kalauhhaa / MEKK

Serveerimine on peen ning teenindus professionaalselt sõbralik. Lusikas lusika järel suppi maitstes vaikib peagi ka kõige valiemalt laulev kõhuke.

Broneeri restoranielamus ➤

Aadress: Suur-Karja 17, Tallinn.

PULL

Rotermanni kvartali merepoolses osas asuv kvaliteetrestoran PULL on oma menüüs ka kahele supile ruum teinud. Esimene neist on taimetoitlastele sobiv roheline püreesupp koos beebispinati, spargli, kartuli, porrulaugu, tüümiani ja toorjuustuga.

Kreemjale supile vastukaaluks on võimalik keha kinnitada ka lihakama roaga. Ši-supi koostisse kuulub hapukapsas, odrakruup, liha ja veisepuljong, juurde pisut rohelist. Peale pikka päeva laulu- ja tantsumelus olemist kõlab just see ühe sobiva mõttena.

Broneeri restoranielamus ➤

Aadress: Rotermanni 2, Tallinn.

Maitseelamusteni! Ning kaunist laulu- ja tantsupidu kõigile!

You may also like...