Mitmekäiguliste menüüde maitserännak 4/4

thumb image

Maitsenaudinguid oleme Eestis harjunud kogema läbi à la carte menüü, kus kõik otsused on menüüd lugedes külastaja teha, tihtipeale on need otsused ka üsna üsna ‘turvalised valikud’. Järjest tõusev trend on aga olla pisut avatum uutele maitsekogemustele. Proovides mitmekäigulisi toiduelamusi, milled restorani peakokk hoolikalt läbi mõelnud on, saab just seda kogeda.

Toome teieni mitmeosalise artiklitesarja neljanda osa erinäolistest restoranidest, mida kõiki ühendab soov ja võimalus toidumaailma hõrke maitseid, läbi mitmekäiguliste menüüde, oma külalistele pakkuda.

Art Priori

Kunst ja toidukunst. Tallinna vanalinna kõrgetasemelises restoranis on need kaks terminit pidevas vahetus dialoogis. Elegantselt seinu kaunistavad maalikunstiteosed täiendavad loominguliselt julget ja puhastest maitsetest kantud toiduelamust.

Menüü on hooajaline ja suvise degustatsioonimenüü tarvis on rohkelt inspiratsiooni saadud kohalikest toiduturu lettidest. Turu värvilised ja isuäratavalt lookad lauad on võrreldavad kunstiga, mis köögitiimile rikkalikke võimalusi oma loomingu väljendamiseks avab.

Suvine degustatsioonimenüü (69.-) peegeldab loomulikke maitseid, sisaldades käsitsi tehtud huvitavat pastat – “Malloreddus”, kus on kasutanud ise korjatud karulauku. Tomatisalat on suviselt värviline ja maitset lisab ürdipesto, mis on valmistatud kohalikest maitserohelistest. Kammkarpi serveeritakse värske kartuli- ja kurgiga, šikki ja elegantset nüanssi lisab must kalamari.

Tagasi on ka külaliste lemmik “Tuvi”, seekord on tema “kaaslasteks” hoolikalt valitud aprikoosid ja ploomid. 6-käigulise degustatsioonimenüü lõpuakordiks on suvises menüüs “Virsik”, mida on raske sõnadega kirjeldada – seda tuleb lihtsalt proovida. Lisaks ootavad külalisi ka väikesed komplimendid peakokalt.

Soovitav on menüü nautimiseks piisavalt aega varuda, eeldatavalt umbes 2-2,5 tundi. Allergeenide kohta saab vajadusel täpsemat infot otse teenindajalt.

Broneeri restoranielamus ➤

Aadress: Olevimägi 7, Tallinn.

Restoran Ö

Saaremaiselt muhe ja maitsev. Fine-dining restorani Ö maitsetes on põimunud elemendid põhjamaa loodusest: meri, muld ja värske õhk, muutlikud aastaajad ja neile vastav tooraine. Kõike seda vürtsitatakse Saaremaise huumoriga. Tulemuseks väljapaistev degustatsioonimenüü nimega Maitserännak (76.-). Toidu kõrvale saab tellida ka juustukäiku (15.-) ning pakutakse ka hoolikalt kokku sobitatud joogivalikut (66.-). Menüüst on võimalik saada ka lühendatud, vaid 6-käigulist versiooni nimega Maitseteekond (59.-), mille kõrvale samuti joogivalikut (48.-) serveeritakse.

Maitserännak/ * Maitseteekond

  • *Ampsud
  • Särg, hapupiim ning must leib
  • *Seller, karamellvöi, vadak
  • Pöder ja karulauk
  • *Majaleivad ja määrded
  • *Koha, hapukartul ning soolapekk
  • Angerjas, maapirn ning moon
  • *Vutt, hapukapsas, suits
  • Kadakas, džinn ning purjakil marjad
  • *Ölu, kohuke, sarapuupähkel

Mõlema menüü lõppakordiks on imemaitsvad käsitöökompvektid. Ning kui kogemusest tervikuna rääkida, siis jätkub elamus ka peale seda.

Peakokk Martin Meikas lisab: “Toiduvalmistamine on Ö’s justkui teater, mida inimesed nautima tulevad. Peale menüü proovimist on külalised kööki teretulnud, et ‘näitlejad’ üle vaadata ning ka mõni sõna toidukunstist või muust vahetada”.

Personaalsus on võtmesõna, mis Ö köögis ei ole pelgalt sõnakõlks. Menüü on väga külastajasõbralik, saadaval on ka vegan variandid, valdavas osas on menüü gluteeni ja laktoosivaba, lisaks pole probleem ka erinevate toidutalumatuste jm arvesse võtmine, et just konkreetsele külalisele mõeldes eriline maitseelamus garanteerida.

Broneeri restoranielamus ➤

Aadress: Mere pst 6e, Tallinn.

JUUR

Ülemiste linnakus asuvas, peeneid maitseid loovas ja kombineerivas restoranis Juur on rõhk kohaliku looduse omapäral. Restoran pakub lõunasel ajal a la carte menüüd, kuid õhtuti (kolmapäevast laupäevani) on võimalik einestada vaid degustatsioonimenüüdega.

Nende valik on lai. On nii 3-käigulisi variante tagasihoidlikuma isuga külastajatele. Aga ka 5- ja 7- käigulisi degustatsioonimenüüsid. Kõik menüüd on saadaval ka taimetoiduversioonides.

Soovi korral saab toitu täiendada nii alkoholi kui alkoholivaba joogivalikuga. Põnev on ka võimalus lisaks veinile ise valida Juur restorani pea-baarmeni signatuurkokteile, või teha omal valikul segu veinidest ja kokteilidest). 

Broneeri restoranielamus ➤

Aadress: Valukoja 10, Tallinn.

Meat Market

Tartus tegutseva steigirestorani Meat Marketi menüüst leiab 3-käigulise maitsemenüü (21.-), mis igal kuul muutub. Sel kevadel alguse saanud kontseptsiooni muudab põnevaks teadmine, et menüüsid teostavad restorani vilunud kokad järgemööda. Iga uus autorimenüü on saadaval täpselt kuu aega ning sellest kumab välja ka toidulooja iseloom.

Menüü loomiseks antakse kokkadele vabad käed. “See on hea võimalus kokkadel oma ideid ja fantaasiat katsetada, seeläbi ennast proovile panna, järjepidevalt arendada ning külalisi positiivselt üllatada”, mainib restorani juhataja Eva.

Maitsemenüü nr 5 looja on kokk Mihkel Strauss. Mihkel veetis lapsena suved maal Peipsi ääres, kus vanaema tihti lastele keedumuna ja tilliga segatud lutsumaksa määret pakkus.
Lutsumaks on öko toodang ja pärinebki sealtsamast, Peipsi äärest. Eelroog on kerge ja suvine ning igati tervislik. Serveeritud koos ciabatta, punase sibula ja värske Peipsi kurgiga. 

Pearoaks on midagi toekamat. Rummimarinaadis Eesti seaseljakarbonaad serveeritud pohlakastmega. Saatjaks krõbe pannikartul ja marineeritud Peipsi kurgi salat.

Kerge ja suvise lõpetusena õhtule on menüüs kamajäätis koos hooajaliste marjade- maasika ja mustikaga. Hapusust annab kirsimoos ja jänesekapsas. Mõrkjust pakub põletatud šokolaad.

Menüüd arvestavad hooajalise toorainega. Võimalik on tellida ka ainult eel & pearoog (18.-) või pearoog & magustoit (15.-). Saadaval on ka sommeljee joogisoovitused (vaata juulikuu menüüd ja joogisoovitusi siit).

Broneeri restoranielamus ➤

Aadress: Küütri 3, Tallinn.

Loe ka artiklit Mitmekäiguliste menüüde maitserännak 1/4
Loe ka artiklit Mitmekäiguliste menüüde maitserännak 2/4
Loe ka artiklit Mitmekäiguliste menüüde maitserännak 3/4.

Maitseelamusteni!

You may also like...