Uus restoran: Foto- ja toidukunsti keskuses ‘lehest juureni – ninast sabani’

thumb image

Just nagu ‘pilt’ ütleb rohkem kui 1000 sõna, kannab ‘maitse’ endas suurel hulgal emotsioone, tundeid, mälestusi ja mõtteid. Rootsi juurtega fotokunstikeskuseid leiab nii Stokholmist, New Yorgist ja Londonist. Nüüd on Fotografiska avanud fotokunstikeskuse ka Tallinnas.

Telliskivi Loomelinnaku südames Telliskivi 60a/8 aka Punases Majas avatud hoone kontseptsioon hõlmab nii näituste/ürituste ala, kohvikut, poodi ja restorani. Viimase leiab maja kõrgeimalt korruselt, kust avaneb panoraamvaade Toompeale ja Kalamaja piirkonnale.

Süsteemne jätkusuutlikus

Fotografiska Restoran toimib põhimõttel “lehest juureni – ninast sabani”. Eesmärgiks on inspireerida ja pöörata tähelepanu kõigele, mida sööme ja joome. Filosoofia taga on olla võimalikult efektiivne.

0-kulu põhimõte muudab ressursse säästva ja jäätmevaba toiduvalmistamise omaette kunstivormiks. Värske kohalik tooraine leiab maksimaalselt rakendust nii köögis, kui külaliste taldrikul. Toidustiili iseloomustavad vahetu lihtsus ja ausus.

Moeröögatus või sügav sisu?

Kuigi esmalt võib tekkida tunne, et tegu on järjekordse ‘unikaalsusega’, siis pisut süüvides saab selgeks, et keskonnateadlikkus on selles restoranis kandvaks jõuks.

Toidutooraine kasutamisel on oluline efektiivsus. Järelejäänud toidujäägid lähevad kompostrisse, kus nendest ööpäevaga kompost tekib. See omakorda antakse edasi talunikele, kes restorani toorainega varustavad. Lisaks saab komposti teistele kohalikele söögikohtadele jagada, et seda näiteks maitsetaimede kasvatamisel kasutada.

Püüame hoida jätkusuutlikkuse ja taaskasutuse põhimõtteid kõikjal oma tegevustes ning seeläbi inspireerida oma külalisi.

peakokk Peeter Pihel

Töötajate põllede tekstiil saadakse vanadest telkidest, nimesildid on korduvkasutatavad kriit-tahvlid, lillekastid on meisterdatud Kuressaare Laurentiuse kiriku torniplekist, kasutatud küpsetusplaatidest saavad uued leivaalused ning veinipudelid leiavad uue väljundi EKA tudengite abiga, transformeerudes mõneks muuks tarbeesemeks. Teeküünalde ja lõikelillede kasutamisest on restoran sootuks loobunud.

foto / Tiina-Liina Uudam

Julgus erineda – soov säästa

Fotografiska kasutab oma näitustel fotokunsti jõudu, et ühendada ühiskonda, luua positiivset mõju ning tõmmata eri teemadele tähelepanu. See mõtteviis kandub otseselt üle ka restorani tegemistesse.

Nagu nad ise ennast kirjeldavad, ei ole tegu fine-dining restoraniga, vaid kohaga, kus pakutakse maitsvat ja ehedat einestamist. Julgedes teha toitu hoidlikult ja hoolivalt. Visiooniks inspireerida inimesi maailma teadlikumalt tunnetama, suunates neid vastavate harjumuste poole ka toidu ja joogi osas.

fotod / Tiina-Liina Uudam

Fotografiska Stockholmi restoran Rootsis on sama kontseptsiooni toimimise osas kinnitust saanud. Ressursihoidlik toiduvalmistamine on sealsete külaliste südamed võitnud. Nüüd jääb vaid oodata ja põnevil jälgida, kuidas sama filosoofiat Eestis vastu võetakse ning ilmselt ka edasi arendatakse – eesmärgiks endiselt külalistele maitsva toidukogemuse pakkumine, seda kõike jätkusuutliku tervikuna.

Broneeri restoranielamus ➤

Aadress: Telliskivi 60a/8, Tallinn

Maitseelamusteni!

You may also like...