Oluline: Koroonakriisi mõju restoranidele

thumb image

Koroona on sõna, mis viimastel kuudel/nädalatel ilmselt iga eestlase kõrvu on jõudnud. Olukorra tõsidusest annab märku ka ülemaailmselt kehtestatud erakorraliste meetmete kasutuselevõtt. Ka Eestis on viimase nädala jooksul palju muutunud.

Tekkinud olukorras on just restoranimaailm olnud üks kõige haavatavamaid. Kuid samas ei ole riiklikul tasandil restoranide tööd veel piiratud.

Kas uksed sulgevad ka kõik lõbustusasutused, restoranid, laevade meelelahutusasutused, ööklubid, spordiklubid?
Valitsuse kehtestatud piirangute peamine mõte on vältida inimeste kogunemisi. Ööklubid ja muud sarnased rahva kogunemispaigad on koroonaviiruse leviku olukorras sarnaselt muude kultuuriasutustega suletud. Tallink Grupp peatas inimeste tervise ja ohutuse tagamiseks alates pühapäevast, 15. märtsist ajutiselt laevaliikluse Tallinna-Stockholmi liinil. Kinni on huvikoolid. Suletud on spordisaalid, spordiklubid, jõusaalid, spaad, ujulad, basseinid, veekeskused, päevakeskused ja laste mängutoad. Jõusaalid, ujulad, saunad ja spad tuleb sulgeda ka hotellidel ja kõigil teistel majutusteenuste pakkujatel. Piirangud ei puuduta toitlustusasutusi (restoranid jm).

kriis.ee/ Korduma kippuvad küsimused (23.03.2020)

Olukorraga kohanemine

Kuna olukord on uus kõigi jaoks, siis on valitsuse meetmetele reageeritud mitmeti. Valdavalt on jäänud kõlama seisukoht: “Parem karta kui kahetseda“. Seda juhtmõtet järgides on mitmed restoranid oma uksed mõneks ajaks sulgenud. Restoranid, mis on otsustanud jääda avatuks, on aga võtnud kasutusele täiendavaid meetmeid, et tagada külastajate turvalisus ja heaolu kummalisel perioodil.

Näiteks on paljud restoranid õhendanud oma restoranide lauaplaane, jättes inimeste vahele rohkem ruumi, et vähendada nakkusohtu. Soovitatav distants on vähemalt üks meeter.

Lisaks on täiendavalt kasutusel kätepuhastus- ja desinfitseerimisvahendid restoranide ruumides, et oleks võimalik rutiinselt käsi puhastada ja seeläbi turvatunnet suurendada.

Riikliku soovituse kohaselt võiksid restoranid seejuures eelistada ka toidu kaasamüüki ja kojuvedu kohapeal toitlustamisele. Ühest küljest küll kurb ja äkiline muutus, kuid pikas perspektiivis siiski väga vajalik lüke, et vältida potensiaalset viiruse levikut ja karantiini pikemaks venimist.

On rõõm tõdeda, et paljud restoranid on läinud just seda teed ning pakuvad toidu kaasatellimise võimalust. Kuna hetkel on olukord pidevas muutuses ja restoranide kohanemine etterarvamatu, on parim plaan hoida silm peal restoranide sotsiaalmeedial ja jälgida nende tegevuskava sealt.

Üleskutse kõigile

Nagu loomeinimesed, nii ka restoranid on hetkel väga suure löögi all, sest väljas söömist rahva seas välditakse ja inimesed hoiavad ennekõike koduseinte varju. Kuid nutiajastul selline olukord restoranielamust õnneks ei pärsi!

Lemmikrestoraid ootavad õhinal kundede kaasatellimusi ja pakuvad seejuures tihti ka kojuvedu, et elamus teha võimalikult lihtsaks ja et jõuda üheskoos võidukalt teisele poole karantiini!

Riiklikud soovitused eriolukorraks

You may also like...