Täpselt 20€ – mida selle eest saab?

thumb image

Kõik on suhteline. 20€ eest saab poodi minnes leiva, saia, võid ja juustu, paki muna ja pisut kommi ning ehk midagi veelgi. Sama raha eest saab oskuslikult majandades nautida saunamõnusid mõnes spakeskuses või sõita pealinnast Tartusse ja tagasi, osta endale uus särk või plätud, soetada mõni põnev raamat või käia sõbraga kinos.

Mida saab aga restorani einestama minnes 20€ eest endale lubada? See on paiguti väga erinev. Näiteks Saaremaal võib sööma minnes selle eest suure vaagna (4le) eelroogadega tellida. Pealinna peenemates kohtades saab aga oskuslikult ja hõrgult kokku sobitatud taldriku head ja paremat.

Maagiline number 20 ei ole siiski üleliia populaarne restoranide hinnastuspoliitika kujundamisel ning menüüdest leiab vaid harva täpselt 20€ maksvaid roogasid. Toit hinnaga 18€ või 19€ kõlab ju justkui palju soodsamalt. Hind 21€ või enam jätab jällegi sisse tunde, et mis see paar eurot siia-sinna ikka ära ei ole – otsekohest numbrit 20 pigem välditakse.

Kümnete restoranide menüüsid sirvides leidsime siiski ka mõned restoranid, kust 20€ eest endale midagi tõeliselt maitsvat, naudinguks serveerida, saab.

Art Priori 20ne

Kas teadsid, et New Yorgis on vastu võetud (ja 2022 aastal jõustuv) foie gras müügikeeld. Eestis sarnast debatti olnud ei ole.

Kunsti ja toidu sümbioosis toimetav vanalinna restoran Art Priori pakub näiteks peent luksusrooga vägagi visuaalselt apetiitses vormis:

Foie gras õun / mandel / portvein

Broneeri restoranielamus ➤

Aadress: Olevimägi 7, Tallinn.

Tchaikovski 20nesed

Telegraaf hotelli kõrval askeldav väljapeetud Tchaikovski restoran sisaldab moodsat prantsuse maitset, Vene traditsioone ja Eesti toorainet.

Gastronoomia olemust kokkuvõtvalt mainib peakokk Vladislav Djatšuki “Natukene huumorit, soola ja armastust“. Siit menüüst leiab suisa kaks 20€ rooga. Ühe põneva eelroa [punapeeditartar mustsõstramarmelaadi ja Roquefort sihihallitusjuustuvahuga] ning ekstravagantselt serveeritud kalamarjavaliku.

pilt on illustratiivne

Lubades endale natuke luksust on 20€ eest serveeritav Forellimari (30g) tõeline naudinguoaas, mis lubab unustada argimured ning hetkeks kuninglikku väljapeetust koos kallimaga kogeda.

Forellimari (30g) – foto-Lauri Laan

Broneeri restoranielamus ➤

Aadress: Vene 9, Tallinn.

MEKK

Moodsat Eesti KöögiKunsti pakkuvas MEKK’is on krõbe koha juba aastaid kümme menüüs olnud ning seeläbi tõeliseks klassikaks kujunenud.

Krõbe koha kõrnetega, läätsesalati, vürtsikilu-kartulipüree ja murulaugu-õunasiidrikastmega.

Broneeri restoranielamus ➤

Aadress: Suur-Karja 17, Tallinn.

NOK NOK

Taipäraseid maitseid kokakooli vormis korraldava restorani NOK NOK menüüst leiab kaks täpselt 20€ paksvat rooga.

Kratiam prik taik – Vokitud kalaliha (või krevetid) küüslaugu – musta pipra kastmes

Nua Phad Prik Thai Dam – Vokitud krabiliha, paprikasegu, musta pipra kaste 20 €

Broneeri restoranielamus ➤

Aadress: Vana-Posti 7, Tallinn.

Chedi 20ne

Pi Pa part ehk 挂炉琵琶鸭

4-keelelise Hiina rahvuspilli pipa (hääldus: ‘pei pa’) järgi oma nime saanud parditoit on tõeline pardiliha meistriteos, mille valmistamine on omaette kunst.

Krõbe ja hõrk pekingi part ei jäta ilmselt ühtki lihaentusiasti külmaks. Pi Pa pardi näol on tegu sarnaselt sõltuvusttekitava maitsega. Igas apsus on hõrku krõbedust, pehmet maitsenüansside rikkust, aasiapärast võlu.


Broneeri restoranielamus ➤

Aadress: Sulevimägi 1, Tallinn.

Snoobi 20ne  

Mahlane lamba rump steak koos aroonia demi glace’i, karamellivõis röstitud broccolini ja šalott, kartuli- ja rohelise herne püreega.

Broneeri restoranielamus ➤

Aadress: Pärnu mnt 209a, Tallinn.

Gianni 20nesed

Itaalia maitsetest pungil restoranis Gianni leiab menüüst rekordiliselt 3 rooga, mis kõik artikli hinnaklassi mahuvad.

Gamberoni con Testa Alla Griglia 200g ehk Grillitud tiigerkevetid (200g = ~ 3tk)

Lisaks saab proovida hõrke Saltimbocca Alla Romana ehk Vasikaliha parma singi ja salveiga valge veini kastmes ning Pizza Bianca con Tartufo ehk Mozzarella, Tallegio juust, must trühvel.

Broneeri restoranielamus ➤

Aadress: Jõe 4a, Tallinn.

Lisaks leiab huvitavaid maitseid ka kaaviari-restoranis Finlandia Tallinn ning Eesti suurimal saarel Saaremaal saab Veskis 20€ eest ühe tõeliselt rammusa sakuska vaagna:

  • Saarema Veski
    • Sakuska vaagen 4le, mis sisaldab kuumsuitsuforelli, krõbedaid kanapulki, lambalihavorstikesi, metsloomavorsti ja -konserv. hapukurki ja marineeriud seeni)
  • Finlandia Caviar Tallinn
    • Helsingi menüü viie erineva kalamarjakorvikesega [moiva, rääbise, merikarbi, keta lõhe ja külmsuitsu forelli marjaga] – iga korvike serveeritakse koos vutimuna ja hapukoorega. Kõrvale serveeritakse klaasika kihisevat Bernard-Massard Cuvée de l’Ecusson, Brut, Luxemburg 20cl.

Maitseelamusteni!

You may also like...