Intervjuu: Eesti veinimaailma grand old man Rein Kasela ja uus veinirestoran R14

thumb image

Restorani R14 peakokk Helen Andema ja Eesti veinimaailma grand old man Rein Kasela jutustavad meile Tallinna uuest veinirestoranist R14. Loe lähemalt!

R14 on Tallinna restoranimaastikul võrdlemisi värske veri, kuid sellegipoolest juba külastajate kõrgendatud tähelepanu osaliseks saanud. R14 on veinirestoran, kus peakoka ja sommeljee harmoonilise koostöö tulemusel saavad Sulle osaks imelised maitse- ja veinikooslused. R14 avati 2017. aasta augusti teises pooles ning asub aadressil Rotermanni 14 – selle restorani aadress ei lähe ilmselt kellelgi meelest.

R14 peakokaks on andekas Helen Andema ning restorani partneriks on Rein Kasela Veinituba. Saime restoranist lähemalt vestelda R14 peakoka Heleni, meie veinimaailma grand old man Rein Kasela ning R14 turundus- ja kommunikatsioonijuhi Maarja-Triin Krabiga. Viska pilk peale!

rein kasela

Kuidas kirjeldaksite R14 menüüd ja mida põnevat sealt võib leida?

Helen Andema: “R14 menüüd iseloomustavad ennekõike puhtad maitsed, mille inspiratsiooni tüveks on vahemerelised maitsed. Soovime pakkuda põnevaid ja uudseid maitsekooslusi, mis peegeldaks ehedaid maitseid ja harmoneeruks veinivalikuga.”

“Samuti oleme rõhku pannud põnevatele maitsetele magusate toitude menüüs, kus kohtuvad maitsekooslused, millega harjutud pole, kuid on sõltuvust tekitavalt head.”

rein kasela

Kui tihti vahetub restorani menüü? Kust saate inspiratsiooni uute ideede jaoks?

Helen: “Menüü täieneb pidevalt ja muutub vastavalt ideedele ja klientide soovidele. Oleme praeguseks muutnud mõndasid algseid retsepte, tehes need klientide jaoks tuttavlikumaks või soovides just mõnda toorainet rohkem esile tuua.”

“Üldist kindlat menüü muutmise tsüklit meil ei ole ning proovime läheneda vastavalt ideedetulvale, mis võib tekkida igal ajahetkel. Eelkõige on ideede suurimaks sütitajaks klientide soovid ja märkused, mis aitavad palju mõista nende soove ja vastavalt siis neid kohandada R14 veinirestoranile omaseks.”

rein kasela

R14 partneriks on Rein Kasela Veinituba. Kuidas koostöö alguse sai?

Rein Kasela: “R14 veinirestorani võib pidada justkui laienduseks ja edasiarenduseks Rein Kasela Veinitoale. Rein Kasela Veinituba soovis juba mitmeid aastaid tagasi leida võimalust, kuidas veiniäri laiendada ja mitmekülgsemaks teha. Kuna veinikultuur on tihedalt seotud toidukultuuriga, otsustati korraldama hakata erinevaid veini- ja toidudegustatsioone ja –koolitusi.”

“Küll aga oli endiselt puudus ruumist ja õhkkonnast, mis lubaks veini ja toitu nautida ehedas ja hubases veinirestorani keskkonnas. Sellest lähtuvalt küpses üha enam mõte luua R14 veinirestoran, mis looks ühise ruumi Rein Kasela Veinitoale ja suurepärasele kohale toidu nautimiseks.”

rein kasela

Rein Kasela

 

Mille järgi on veinid veinikaarti valitud? Kui palju erinevaid veine võib R14 veinikaardist leida?

Rein: “Restorani veinimenüü valikus on rõhk Rein Kasela Veinitoa laial veinivalikul, mille hulgast on leitud just need, mis sobituks ka R14 veinirestorani menüüvalikuga. Samuti pakume ligi 30 erinevat pokaaliveini laias hinnaskaalas, mis lubavad nautida nii soodsaid ent väga kvaliteetseid veine kui ka eksklusiivsemaid veine.”

“Peale selle on võimalik eraldi tellida meelepärane vein lauda Veinipiibli valikust, mis ühendab endas üle 300 veini. Meelepärase veini leidmiseks on restoranis valiku tegemisel abiks sommeljeed.”

rein kasela

 

Milline vein on R14 veinikaardis kõige haruldasem leid?

Rein: “Haruldasi veine on mitmeid. Kuna oleme veinide maaletoojaks, siis enamus valikust on ekslusiivsed, mida ei leidu jaekaubanduses. Esile võib tuua Castello di Querceto veinimaja, kus kasutatakse põnevat marjade valikut veelgi põnevama taustalooga. Nimelt on veini Cignale (tõlkes metssiga) saamisloos just metssead võtmetegelaseks. Veini jaoks kasvavad marjad sattusid just küpsel korjamishetkel metssigade huviorbiiti, mis tekitas veinimajas ühel ajal nii elevust kui nördimust. Tänu metssigade uudistamisele teadis veinimaja marjade perfektset küpsusastet ning saadab siiani öösiti jahimehi öösiti valvesse, et veini jaoks saadavaid marjasid metsloomade jaoks kaitsta.”

“Peale veinide on silmatorkavateks ja erilisteks leidudeks näiteks Itaalia džinn – Gin del Professore ja spetsiaalselt meile tellitud konjak, Cuvée 50, mida on kokku valmistatud vaid 24 liitrit. Kõikidele veinihuvilistele tutvustame meie veinivalikut hea meelega ka kohapeal, lubades nautida veine restoranis kohapeal kui korraldada ka gruppidele toredaid veinidegustatsioone ja koolitusi.”

rein kasela

 

Millised maitsekooslused on Teie enda lemmikud, mida R14 menüüst leiab? Millist veini selle kõrvale soovitate?

Rein: “Lemmikud sõltuvad hetkelisest veini- kui toidueelistusest ja nende omavahelisest sobivusest. Näiteks kalaroogadest kõige menukam roog kaheksajalg sobib just tugevamate valgete veinidega nii Provence´ist, Rhone’i orust kui ka Portugalist. Isiklike lemmikute hulka kuuluvad veel pipraveis, Kataifi krevetid ja küülikukoib.”

“Magusatest maitsetest on huvitavateks ja väga meeldivateks leidudeks karamelliga Flan ja üllatuslikult mõnus S`Mores, millele annab erilise maitsenüansi toorkakao oad ja avokaado.”

rein kasela

 

Mida on R14 restoranilt lähiajal oodata?

Maarja-Triin: “R14 veinirestoran soovib pidevalt üllatada maitseelamustega, jäädes samal ajal truuks ehedatele ja puhastele maitsele. Veinirestoranile omaselt jätkame joont, kus iga uue toidu puhul rõhutame maitseharmooniat pakutava veinivalikuga. Hetkel soovime pakkuda klientidele sumedalt hubast veinirestorani kogemust, lubades nautida Tallinna tuiksoonel asuvas restoranis mõnusat linnamelu koos hea veini- ja toiduelamusega.”

rein kasela

 

Broneeri kohad veinirestoranis R14 ➤

 

rein kasela

Aadress: Rotermanni 14, Tallinn

You may also like...