Matthias Dietheri uus restoran: 180° elamust toidust!

thumb image

Augustis avatud uus restoran 180° degrees by Matthias Diether on tähelepanuväärne leid Eesti gastronoomia kaardil. Idüllilises Noblessneri sadamalinnakus asuv fine-dining restoran kütkestab iga külastajat koheselt oma eksklusiivse merevaate ja avatud köögiga. Siin koged erilist õhtusöögielamust, alati parimate istekohtadega- alati esireas.

Peakokk Matthias Diether. Foto Lauri Laan

 Tähelepanu igas detailis

180° on uus gurmee restoran Tallinnas, kus läbi avarate akende avaneb võrratu vaade ajaloolisele Noblessneri sadamale. Särava tähena gastronoomia kaardile tulnud restoran nihutab piire, seab standardeid ja tõstab toiduelamused veelgi nauditavamatesse kõrgustesse.

Avatud köögi ja erilise mitmekäigulise menüüga on see oaas, kuhu iga  toidunautija soovib maitserännakule tulla!

Ka restorani siseinterjöör on äärmiselt kõnekas: kokteilideks ja suupisteteks loodud lounge- ruum ning kirjeldamatult tasakaalukas elegants, mis väljendub kõikjal, kuhu pilk peatub.  “Algselt oli kogu restorani ala üks suur ruum, ent otsustasime tuua läbi täiendavate vaheseinte ruumi värvikust juurde. Ka materjalid, mis sisekujunduses meeleolu loovad on ülimalt kvaliteetsed.” Nii on restoran täidetud suurepärase miljöö, imelise toidu ja unustamatute toiduelamustega.

Diether lisab, et on restorani loomise juures olnud algusest lõpuni. “Olen kandnud selle restorani eest hoolt, külvanud armastust ja tähelepanu igasse detaili ning täna tunnen, et oleme valmis lavale astuma,” ütleb restorani peakokk Matthias Diether paljutähenduslikult kui temaga restoranis ringkäiku teeme. Viivuks restorani sissekäigust vasakul paiknevas ruumis peatudes, sõnab ta: “Siin pakume oma külalistele enne restorani minekut nelja erinevat isuäratajat, et maitsemeeli üles äratada. Seejärel juhatame külalised lauda, kus igale külalisele avaneb ideaalne vaade otse restorani keskmesse -kööki.

Avatud köök kogu oma hiilguses. Foto Lauri Laan.

Avatud köök kui teatrilava

“Meie kontseptsioon oli, et inimesed asetseksid restoranis tasapinnalt üleval pool. Justkui teatris, et oleks hea ülevaade laval toimuvast. Lavaks on meil  loomulikult restorani köök ning peaesinejateks kõik köögis orgaaniliselt toimuv.”  Saksa päritolu peakokk, keda on pärjatud ka Michelini tärniga rõhutab, et restoranide standardid on suuresti nihkunud: “Rohkem on meelelahutust ja läbipaistvust, mida pakuvad avatud köögid. Külalised ei ole enam eraldatud seintega, vaid nad on osa kogu toiduvalmistamise kunstist, protsessist. Diether leiab, et inimesed tahavad liikumist, soovivad elamust mitte ainult toidust, vaid tervikuna kogu restorani olustikust, lõhnadest, häältest: ”Kõik on aus, avatud ja otsekohene. Seeläbi on ka peakokad meile nähtavamad. Varasema 20 aasta jooksul on peakoka roll olnud hoopis teistsugune. Peakokk tuli tööle: ta toimetas oma päevatöö nähtamatult klientidele, seinte taga, ent nüüd on seinad maas ja peakokkadest on saanud avaliku elu tegelased.”

Peakokk Matthias Diether andmas juhiseid oma toimekale meeskonnale. Foto Lauri Laan.

“Töötasin ise näiteks 8 aastat Berliinis ja ma nägin juba seal, et paari aastaga toimusid märgatavad muudatused restoranide külalislahkuse ja klientidega suhtlemise valdkonnas. Peakokad on üha enam saanud õhtu staarideks ja peaesinejateks. Inimesed soovivad restorani tulles suhelda mitte ainult lauda tuleva teenindajaga, vaid saada kontakti köögiga, et rääkida toidust, veinist, kokanduskunstist. Restoran on seetõttu palju personaalsem, kliendile lähedasem.”

Kulinaarne kirg- Eesti

 Muhu saarel Eesti tipprestorani Alexander eesvedanud peakokk Matthias Diether on pikalt tegutsenud välismaal. Tema juhitud restoranid on kaheksal korral välja teeninud Michelini tärni. Tänaseks on tema kulinaarseks koduks ja kireks aga saanud Eesti- teda köidab siinne toorainete ehedus, hooaegadega kaasnev maitseküllus ning huvi piirkondlikult unikaalse köögi vastu: “Esiteks on Eestis suurepärased hooajalised toorained. Siin on lühike suvi, pikad päevad, väga laiahaardeline valik erinevad köögiviljasid. Palju maitserikkust. Niisamuti tahan ma peakokana saavutada köögis alati suurimat võimalikku maitsesügavust. See on minu eesmärk. Teen tehnoloogiliselt maksimumi, et seda saavutada.“

Taldrikul kohtuvad värvid ja maitsed. Foto Lauri Laan.

Tunnustatud peakokk nendib, et menüü koostamisel on oluline ka vahetu kontakt toorainetega: “Kui ma Pädastes sain oma enda  restorani aiast saadusi, siis sellega saavutasin ma veelgi tugevama tunnetuse toidukunstist. See on otsene side oma toorainetega, kus puudub distants. Seepärast valime ka 180 ° oma tooraineks palju metsaande, väiketootjate mahetoodangut, et säilitada lähedust.  Lisades viimaks, et uue rahvusvahelisele köögile orienteeritud restoraniga on tal võimalust oma seniseid teadmisi veelgi laiahaardelisemalt kasutada: “Kui ma töötasin Alexander restoranis, siis tegelikult sain ma realiseerida oma teadmistest vaid 60%, sest tegemist oli Põhjamaa köögiga. Ent nüüd mul puuduvad piirangud ja mänguruum, inspiratsioon on külluslikum.”

Imelised maitsekooslused. Foto Lauri Laan.

Kokanduskunst kui teraapia

Küsimusele, mis Eestisse jäädavalt kiindunud peakokka enim inspireerib, vastab Diether mõtlikult: “Kui armastad oma tööd, siis saab sellest lõpuks Sinu kirg, sa pühendud millelegi. Sa ei hooli sellest, kui palju aega sa sellele pühendad. Inspiratsioon tuleb valdav enamus hetkedest nii, et mul on komponendid käes ja ta tuleb iseenesest. See ei tule kunagi kui sa oled kiirustamas, oled pinges. Toidukunsti loovuse tapab liigne ärile fokusseeritus. Tuleb olla puhanud, justkui teraapilises seisundis, sest inspiratsioon tuleb Sinu vabadel hetkedel kui mõte on avatud nagu unistus.”

Peakokk Matthias Diether kinnitab, et tema üheks eesmärgiks uue restorani loomisega on ka soov Eestit maailma gastronoomia kaardil veelgi nähtavamaks teha: “Plaanime korraldada peagi ka eriüritusi, kus aukülaliseks kutsume Michelini tärnidega tunnustatud peakokkasid Berliinist. Seeläbi pole inimestel vajadus gurmee-rännakule minna väljaspool Eestit. Me toome nad koju kätte. Usaldan nendel päevadel restorani täielikult teise peakoka kätesse ja usun, et see saab olema fantastiline elamus Eesti toidunautlejatele.”

Viimse detailini lihvitud road. Foto Lauri Laan.

Viimase 5 aasta jooksul ei ole Eesti paremikku kuuluvate restoranide nimekirjas suuri muudatusi toimunud, ent 180° on tähelepanuväärne potentsiaal seda teha: “Me tahame ka siin saavutada tipp-tulemust nagu seda on Alexander restoran. Soovime olla parim restoran Eestis.  Seada uusi standardeid lootuses, et mõne aasta jooksul saab sellest parim koht, kus olla. Ja seda ta kindlasti on juba praegu kui vaadata maitsekooslusi, mis menüükaardist avanevad: homaar-arbuus-vanill, hanemaks- alõtša- pistaatsia, mustikas-fenkol-tomat, veis-cafe’de paris-kartul. Imeline!

Aadress: Staapli 4

Broneeri laud ➤

You may also like...